Ett växande samhälle

Tips

För dig med kroppsliga problem som ryggskott

Har du ont i ryggen? Du är inte ensam, många får någon gång i livet ryggskott, eller lumbago acuta, som är den latinska diagnosen. I de flesta fall går smärtan över på någon vecka. Den akuta smärtan kan lindrar du med hjälp av receptfria läkemedel som är inflammationshämmande och smärtstillande.

Orsaker till ryggskott

Ett ryggskott kommer ofta plötsligt och du känner kramp eller låsning av ryggmuskulaturen. I de flesta fallen har du gjort en plötslig eller ensidig rörelse när smärtan kommer. Om du står i en framåtlutande ställning och utför trädgårdsarbete finns risk att påfrestningen på ryggen resulterar i en ond rygg. Lyfter du tungt och använder en dålig lyftteknik, ökar också risken för ryggskott.

Förebygg ryggskott

Vår bål fungerar i princip som en stödjande korsett. Bålmuskulaturen blir ofta mindre stark med åren. En graviditet ökar risken för sämre rygg- och bukmuskulatur. Dessutom blir det många lyft under småbarnstiden, ibland också med hastiga rörelser.

Emellertid kan du förebygga en dålig rygg, det gör du genom att träna upp bålen. Kolla in här för att komma till Naprapatlandslaget som kan hjälpa dig att förebygga och träna upp kroppen igen efter skada. Genom att aktivt bygga upp särskilt din muskulatur som stödjer bålen, minskar du risken att drabbas av ryggskott och allt lidande det medför.

Comments are disabled.